Η Α.Μ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος των Παλαιοεορτολογητών (ο από Καρυουπόλεως, Οιτύλου και πάσης Μάνης) κκ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ Α’ (κατά κόσμον Βασίλειος ) γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης.

Μεγάλωσε στην Καλαμάτα και εκεί τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές του. Μετά το πέρας αυτών συνέχισε ως τριτοετής φοιτητής εις το Μέσο Εκκλησιαστικόν φροντιστήριον Καλαμάτας και εν συνεχεία εις την Ριζάρειον Εκκλησιαστικήν σχολή Αθηνών εις την οποίαν διετέλεσε Εκκλησιάρχης του Ιερού Ναού αυτής.

Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, διορίστηκε από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας κυρό Χρυσόστομο Θέμελη, κατηχητής νέων και εδίδασκε εις το κατηχητικόν σχολείον της ενορίας Αγίας Αικατερίνης Καλαμάτας. Παράλληλα τελείωσε και τις σπουδές του εις την Αγγλικήν γλώσσαν, εις το χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και παρακολούθησε σεμινάρια δημοσιογραφίας εις ιδιωτικήν σχολή.

Την 3ην Ιουνίου 2001 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Καρθαγένης κυρό Χρυσόστομο, σεπτή εντολή του Μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου Ζ και υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Διάκονος εις το μετόχι του Πατριαρχείου εις την Αθήνα (Ιερός Ναός Αγ. Αθανασίου Κυψέλης), όπου και ανέπτυξε πλούσια πνευματική δράση και επικοινωνία με τους νέους. Παράλληλα εργαζόταν και στα γραφεία της Εξαρχείας εις την Αθήνα.

Το ίδιο έτος βραβεύτηκε από τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρου Ζ εις την επίσημην επίσκεψίν του εις τη Εκκλησίαν της Ελλάδος, παρουσία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.

Επίσης διατέλεσε Ιεροδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου εις την ιερά μονή Παναγίας Τουρλιανής εις Άνω Μερά Μυκόνου.

Τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους ομολόγησε δημοσίως για τη πίστη του, δημοσιοποιώντας Εκκκλησιαστικές παραβάσεις εις τη ζωή και διοίκηση της Ελληνικής Παπικής Εκκλησίας και ενετάχθη εις την μαρτυρικήν Εκκλησίαν του Πάτριου Εορτολογίου και εγκαταβίωσε εις την Ιερά Μονή Αγίων Αρχαγγέλων Κερατέας Αττικής.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2003 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος Λαβών και τα οφίκια του Αρχιμανδρίτου και του Πνευματικού από τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Ελευσίνας και Σαλαμίνος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Σεραφείμ.

Στις 10 Οκτωβρίου του 2004 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο Παλαιοεορτολογητών Ελλάδος, Επίσκοπος Καρυουπόλεως και χειροτονήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2004 υπό των Μητροπολιτών Ελευσίνος και Σαλαμίνος κ.κ Σεραφείμ, Επιδαύρου κ,κ Νικηφόρο, Ν. Κρήνης και Αννέων κ.κ Μεθόδιο και συμπροσευχομένου του Μητροπολίτου Καμπανίας κυρού Βασιλείου εν τω Ιερώ Ναώ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σαλαμίνος κατά τη Θείαν Λειτουργίαν.

Εν συνεχεία εδημιούργησε την Ιεραποστολικήν Αδελφότητα Αγ. Παρασκευή, η οποία εδρεύει εις την Ιερά Μονή Παναγίας Μανιάτισσας, εις Προάστιον Λεύκτρου Μεσσηνίας, της οποίας και κτήτωρ είναι ο ίδιος.

Μητροπολίτης ανεδείχθη στις 17 Ιανουαρίου 2009, συνοδική αποφάσει λαβών τον τίτλο Καρυουπόλεως, Οιτύλου και πάσης Μάνης.

Έκτοτε κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου τυγχάνει υπεύθυνος για τα θέματα Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος.

Aρχιεπίσκοπος εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά σύνοδο στις 27 Ιανουαρίου 2014.

 

Σύστασις Ιεράς Αρχιεπισκοπής

 

 • Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ Παρθένιος Α’

 

 • Επίσκοπος Καρυουπόλεως κ. Αστέριος

(Βοηθός παρά τω Αρχιεπισκόπω)

 

 • Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Καλαϊτζίδης

(Πρωτοσύγκελος)

 

 • Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Μελέτης

(Τελετάρχης)

 

 • Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Λαμπέτης

(Ιεροκύρηξ)

 

 • Αρχιμανδρίτης Θεόκτιστος Λουκάς

 

 • Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Μπούκος

 

 • Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Συναμίδης

 

 • Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Καπακτσής

 

 • Πρεσβύτερος Μαρίνος Σαμαιλίδης

 

 • Ιεροδιάκονος Νικηφόρος Αγιοπαρθενίτης

 

 • Υποδιάκονος Θεόκλητος Αγιοπαρθενίτης